Introductie tot ESG

In 2019, na het Akkoord van Parijs, is de Europese Green Deal gelanceerd. Het belangrijkste doel hiervan is om Europa voor 2050 een klimaatneutraal continent te maken. Een onderdeel van deze Green Deal is het EU Action Plan on Sustainable Finance. Dit actieplan stimuleert duurzame investeringen, door onder andere het versterken van de duurzaamheidsinformatie.
Duurzaamheid is een breed begrip en wordt vaak aangeduid als ESG: Environment, Social & Governance. Dit omvat niet alleen milieu-impact, maar ook sociale en bestuurlijke aspecten binnen organisaties. Steeds meer bedrijven en investeerders integreren ESG-factoren in hun strategieën, rapportages en besluitvorming om risico’s te beheersen en langetermijnwaarde te creëren.

Om de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren, zijn er wereldwijd en in de EU verschillende rapportagekaders in het leven geroepen, zoals de Global Reporting Initiative (GRI), Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD), de Europese Duurzaamheid Rapportage Standaarden (ESRS) en de standaarden van de Sustainability Accounting Standards Board (SASB).

Afhankelijk van sector, omvang en regio kunnen bedrijven plichtig zijn aan specifieke duurzaamheidsrapportage-eisen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn vereist dat grote bedrijven openbaar inzicht bieden in hun duurzaamheidsstrategie en beleid, de implementatie ervan en de prestaties.

Op basis van het Omnibus wetsvoorstel zullen bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en die voldoen aan één of beide van de andere vereisten CSRD-plichtig blijven.

Een organisatie valt onder de CSRD als deze voldoet aan de eerste vereiste evenals één of beide van de volgende vereisten:

Meer dan 1.000 FTE

Een omzet van meer dan € 50 mln

Een balanstotaal van meer dan € 25 mln

Naast de wettelijk verplichte organisaties kunnen ook kleinschaligere ondernemingen op vrijwillige basis voldoen aan duurzaamheidsrapportage – om onder andere te blijven streven naar innovatie en verbetering, reducties, ketenuitvraag en klanttevredenheid. Een veelgebruikt kader hiervoor is de Voluntary Sustainability Reporting for Small-and Medium sized enterprises (VSME), een lichtere versie van de CSRD.

Hoe Cooperate Green zich onderscheidt.

Cooperate Green is ontstaan uit een samenwerking tussen consultants, financiële experts en accountants die samenwerken bij strategiebepaling, duurzaamheid rapportage en de onafhankelijke controle daarvan. Zo krijg je de zekerheid dat jouw organisatie van het begin tot het eind goed begeleid wordt.

Op basis van de ervaring bij onze klanten hebben we een projectmethodiek ontwikkeld die middels verschillende stappen tot een rapportage komt welke ter controle aan een accountant aangeboden kan worden. In deze projectmethodiek wordt de overdracht van kennis benadrukt zodat jouw collega’s bekend worden met de verplichtingen en verwachtingen die duurzaamheid met zich mee brengt.

We bieden deze oplossing aan in verschillende mate van ondersteuning, zodat er altijd een oplossing is die bij jouw onderneming past. Op deze manier kies je ervoor om zelf de volledige regie te pakken, in samenwerking met ons het project te starten of om volledig ontzorgd te worden.

Onze oplossingen

Eigen regie

De consultants van Cooperate Green begeleiden je bij het bepalen van jouw duurzaamheidsdoelstellingen en KPI’s. We bieden de handvatten en kennis opdat jouw personeel zelfstandig aan de slag kan om effectief te rapporteren en aan de juiste standaarden te voldoen. Jij bepaalt het tempo, wij ondersteunen waar nodig.

Duurzaamheid workshops en advies

Tijdens verdiepende workshops ondersteunen wij jouw personeel zodat zij in samenwerking met onze consultants de doelstellingen en vereisten van duurzaamheid richtlijnen kunnen definiëren, identificeren en de informatie verzamelen om daarover te rapporteren. Uiteindelijk zal dit resulteren in de duurzaamheidsraportage voor jouw jaarverslag en innovaties.

Een compleet ESG-Traject

De consultants van Cooperate Green gaan met jou in gesprek om jouw duurzaamheid doestellingen helder te definiëren en meetbare KPI’s vast te stellen. In het vervolg traject ontzorgen onze consultants je bij de implementatie van het gehele ESG-traject, waarbij we samen duurzame strategieën ontwikkelen en integreren in jouw organisatie. Onze experts helpen bij het identificeren en verzamelen van relevante duurzaamheidsinformatie, ondersteunen in het opzetten van methodes om voortgang te meten en bieden tevens begeleiding bij de aanlevering van complete verplichte of vrijwillige rapportages voor in het jaarverslag.

Maatwerk

Mochten er buiten deze oplossingen andere behoeften of voorkeuren zijn, dan wordt hier altijd flexibel in meegedacht en werken we met jou aan een maatwerkoplossing. Zo komen we bij een oplossing die bij jouw organisatie past. Voor alle bovenstaande scenario’s geldt dat de rapportage dient te worden gecontroleerd. Hierin kan Cooperate Green voorzien vanuit haar netwerk. Je kunt ook gebruik maken van jouw eigen externe accountant, mits deze het gekwalificeerde personeel heeft om duurzaamheid te controleren.