Blog fiscaal

Duurzaam ondernemen: hoe fiscale regelingen het MKB kunnen ondersteunen

Duurzaam ondernemen staat bij steeds meer mkb’ers hoog op de agenda. Niet alleen vanuit idealisme, maar ook omdat klanten, partners en de overheid duurzaamheid steeds vaker als norm hanteren. Toch blijft het een uitdaging: investeren in milieuvriendelijke technologie of duurzame gebouwen vraagt om kapitaal. Echter bieden de Nederlandse overheid en de Europese Unie diverse regelingen om duurzame keuzes ook financieel aantrekkelijk te maken.

Fiscale aftrekposten.

  • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt ondernemers de mogelijkheid tot 45 procent van hun investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen fiscaal af te trekken van hun winst, wat de belastingdruk aanzienlijk verlaagt. Denk hierbij aan circulaire productiemethoden, duurzame materialen of schonere installaties die op de Milieulijst van de RVO staan. Deze regeling maakt het financieel aantrekkelijker om te kiezen voor technologieën die een positieve impact hebben op milieu en klimaat.
  • De Energie-investeringsaftrek (EIA) richt zich op energiebesparende investeringen, zoals warmtepompen of energiezuinige koelinstallaties. Ondernemers kunnen hiermee 40 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld zo’n 10% netto belastingvoordeel op, afhankelijk van de situatie. In 2025 is bovendien het totale beschikbare budget voor deze regeling met €172 miljoen verhoogd ten opzichte van 2024 , een kans voor wie tijdig wil schakelen naar energieneutraliteit. Deze regeling helpt bij het besparen van energie, en zorgt er tevens voor dat de investering sneller terugverdient wordt.
  • De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verleent ondernemers extra flexibiliteit bij de afschrijving van duurzame investeringen. Tot 75 procent van de investeringskosten mogen op een zelfgekozen moment afgeschreven worden. Deze regeling is met name interessant voor wie investeringen wil plannen in jaren met hogere winsten, zodat de belastingdruk strategisch verlaagd kan worden.

 

Subsidies.

Niet alleen machines en installaties komen in aanmerking voor ondersteuning, ook als je investeert in duurzame gebouwen of vastgoed zijn er mogelijkheden.

  • De subsidie Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)is gericht op maatschappelijke organisaties, zoals zorginstellingen of onderwijsorganisaties, die hun vastgoed willen verduurzamen.
  • De SDE++, stimuleert grootschalige projecten op het gebied van hernieuwbare energie en CO₂-reductie, zoals zonne-energie, waterstofproductie of restwarmte.
  • De ISDE is bedoeld voor kleinschaligere verduurzamingsmaatregelen, zoals investeringen in warmtepompen, zonneboilers en isolatie. Deze subsidie is laagdrempelig en sluit goed aan bij de mogelijkheden van veel mkb’ers.
  • De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), hoewel deze regeling in 2024 is beëindigd, is het goed te weten dat de overheid ondernemers eerder actief ondersteunde bij de overstap naar elektrisch bedrijfsvervoer, en mogelijk volgen er in de toekomst nieuwe alternatieven

 

Deze regelingen vergemakkelijken de transitie naar duurzamere activiteiten door ze te koppelen aan financieel voordeel. Zo kan het MKB met de juiste voorbereiding duurzamer ondernemen zonder dat dit meteen grote financiële offers vraagt. Tegelijkertijd vraagt het om een goede voorbereiding om het te kunnen benutten: de voorwaarden, technologieën en budgetten veranderen jaarlijks, en de aanvraagprocedures kunnen complex zijn.

 

Bij Cooperate Green begeleiden wij organisaties bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Onze consultants helpen u graag bij het vinden van de juiste regelingen. Meer informatie nodig? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt uitgebreide informatie.